Vissza

Vajda Péter kilátó

Vajda Péter kilátó
Vajda Péter kilátó
A Kőris-hegy a Bakony legmagasabb hegye, a tetején álló Vajda Péter kilátó talapzata 709 méterrel van a tengerszint felett. Mellette egy vasszerkezetű oszlopon hatalmas fehér gömb töri meg a kilátást: az LRI légiforgalmat ellenőrző radarállomása, tövében mikrohullámú átjátszók tucatjával. A sugárzás miatt a kilátó négy oldalából kettőt sűrű drótháló véd. 1987. október 19-én egy Mi–9-es szovjet helikopter csapódott a hegynek, amelynek következtében öt tábornok vesztette életét.
A háromemeletes fa kilátó legfelső szintjéről csodás panoráma nyílik: a vulkáni tanúhegyek, a Bakony vonulatai valamint a Bakonyalja lankái, apró falvai mellett látható például a Balaton, sőt tiszta időben az Alpok 150 km-re lévő kétezres csúcsai is.
A kilátót 1920-ban építették, később 1962-ben újjáépítették, majd 2002-ben megerősítették, ennek ellenére viszonylag rossz állapotban van, ahogyan a rajta szereplő (kétértelmű) írás is mutatja, miszerint "A kilátó igénybevétele fokozott körültekintést igényel!" :D. Kilátás, a Vajda Péter kilátóból
Kilátás, a Vajda Péter kilátóból
LRI radarállomás
LRI radarállomás

VideóElhelyezkedésGps koordináták: 47.294139, 17.754693

Túráink, amiken találkozhatsz vele:

Nyugat-Bakony kerékpártúra
Oldaltérkép
Kövess minket!
Vedd fel velünk a kapcsolatot!
Telefon:
+36 30 942 44 86
E-mail: